لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۳ ثور ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۴۴

افغانستان

اتحادیهء اروپا و امریکا از اعلان تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهور افغانستان استقبال کردند

اتحادیه اروپا و ایالات متحده امریکا، از اعلان تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهور آیندهء افغانستان، ستایش به عمل آوردند.

کمسیون مستقل انتخابات افغانستان دیروز اعلان کرد که این انتخابات در شانزدهم ماه حمل سال 1393 برگزار خواهد شد.

سفارت امریکا در کابل در یک اعلامیه گفته است که تاریخ اعلان شدهء برگزاری انتخابات مطابق قانون اساسی افغانستان یک گام مثبت به شمار می رود و اتحادیهء اروپا گفت که بر اساس قانون از یک انتخابات شفاف در افغانستان، حمایت می کند.

بعد از اعلان کمسیون مستقل انتخابات افغانستان، دفتر ریاست جمهوری در یک اعلامیه گفت که حامد کرزی رییس جمهور افغانستان به شمول قوای امنیتی افغان به تمام دفاتر و ادارات دولتی امر کرده است که برای برگزاری انتخابات با کمسیون مستقل انتخابات افغانستان کمک کنند تا انتخابات ریاست جمهور آینده این کشور، آزاد، عادلانه و شفاف برگزار شود.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

سیزده سال از کشته شدن اسامه بن لادن رهبر شبکه القاعده گذشت

اسامه بن لادن رهبر شبکه القاعده که به تاریخ دوم ماه می سال ۲۰۱۱ در شهر ابیت آباد پاکستان کشته شد
اسامه بن لادن رهبر شبکه القاعده که به تاریخ دوم ماه می سال ۲۰۱۱ در شهر ابیت آباد پاکستان کشته شد

امروز دوم ماه می، سیزده سال از کشته شدن اسامه بن لادن، رهبر شبکۀ القاعده گذشت. اسامه در یک عملیات خاص نیروهای امریکایی در سال ۲۰۱۱ میلادی شهر ایبت‌آباد در پاکستان، کشته شد.

پس از حملات تروریستی یازدهم سپتمبر سال ۲۰۰۱ میلادی بر ایالات متحده، شبکۀ القاعده از سوی امریکا مسئول این حملات دانسته شد و بعد از اینکه مقامات آن وقت طالبان، اسامه بن لادن، رهبر و سایر اعضای شبکۀ القاعده را به واشنگتن نسپردند، در هفتم اکتوبر همان سال، ایالات متحده عملیات نظامی موسوم به "آزادی پایدار" را در افغانستان آغاز کرد و حضور نظامی امریکا در افغانستان، حدود بیست سال ادامه یافت.

اینک با گذشت سیزده سال از کشته شدن اسامه بن لادن، هنوز هم تهدید های ناشی از شبکۀ القاعده و سایر گروه های تروریستی در افغانستان و منطقه کاملاً از بین نرفته و براساس گزارش اخیر تیم حمایت تحلیلی و نظارت بر تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد، شبکۀ القاعده ۸ کمپ آموزشی جدید را در افغانستان ایجاد کرده است

رینا امیری حمله بر مسجد شیعه ها در هرات را به شدت محکوم کرد

 رینا امیری، نماینده ویژه ایالات متحدۀ امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان
رینا امیری، نماینده ویژه ایالات متحدۀ امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان

رینا امیری، نماینده ویژه ایالات متحدۀ امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان، حملۀ اخیر بر یک مسجد شیعیان در ولایت هرات را به شدت محکوم کرده است.

خانم امیری در شبکۀ اجتماعی اکس(تویتر سابق) نوشته که این اقدام خشونت آمیز و بی معنی یاد آور آزار و اذیت بی رحمانۀ جوامع آسیب پذیر است.

رینا امیری، ضمن همدردی با قربانیان این رویداد، خواستار پاسخگویی عاملان آن شده است.

در نتیجۀ حمله روز دوشنبه بر یک مسجد شیعیان در ولسوالی گذره هرات ولایت که شاخه ولایت خراسان گروه دولت اسلامی موسوم داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت، حداقل هفت تن کشته شدند.

چهار تن در پروان به اتهام قاچاق مواد مخدر و سرقت بازداشت شدند

ولایت پروان در نقشه افغانستان
ولایت پروان در نقشه افغانستان

مسولین محلی طالبان در ولایت پروان می گویند،چهار تن به اتهام های مختلف که دو تن آن در پیوند به قاچاق مواد مخدر و دو تن دیگر به اتهام سرقت، بازداشت شده اند.

فضل الرحیم مسکین یار سخنگوی قوماندانی امنیه ی طالبان در ولایت پروان با نشر اعلامه ی خبری می گوید،این افراد توسط نیرو های محلی طالبان در دو عملیات جداگانه از مرکز پروان و ولسوالی بگرام این ولایت بازداشت شده اند.

به گفته ی منبع،از نزد افراد بازداشت شده یک میل تفنگچه نوع مکروف، ۱۲۷ پاکت مواد مخدر نوع چرس، (۱۶) پاکت تابلیت نوع زیکپ، یک عدد برچه، و یک اموال سرقت شده بدست نیروهای امنیتی آمده است.

در خبر نامه آمده است که افراد بازداشت شده زیر تحقیق قرار دارند و بعد از آن به ارگان های عدلی و قضایی سپرده می شوند.

یوناما در گزارش سه ماههٔ خود، سال جدید تعلیمی را در نبودن مکاتب دختران ناقض خواند

یکی از مکاتب دخترانه در غرب افغانستان که در نتیجه محدودیت های طالبان مسدود شده است
یکی از مکاتب دخترانه در غرب افغانستان که در نتیجه محدودیت های طالبان مسدود شده است

دفتر هئیت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان(یوناما) در گزارش سه ماهه خود در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان می گوید که سال تعلیمی امسال در افغانستان بدون حضور شاگردان دختر در لیسه ها آغاز شد، زیرا مقامات طالبان، دختران را از آموزش منع کرده اند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به این گزارش یوناما که طلوع نیوز آن منتشر کرده، گفته که حقوق شرعی زن و مرد در افغانستان تامین است.

این گزارش که توسط بخش حقوق بشر ادارۀ یوناما تهیه شده و امروز در وب سایت رسمی این اداره منتشر شد، در مورد نقض حقوق بشر و رویداد خشونت آمیز در افغانستان از جنوری تا مارچ سال ۲۰۲۴ میلادی موارد را گرد آوری کرده است.

براساس گزارش، ده ها تن در نتیجۀ انفجاراتی در چندین ولایت افغانستان از جمله کابل کشته و زخمی شدند که شاخه ولایت خراسان گروه دولت اسلامی یا داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت.

گزارش یوناما می افزاید که در این مدت حداقل ۳۶ تن در اثر حملات داعش کشته و ۱۱۸ تن دیگر زخمی شدند، گروهی که مسولیت حملۀ روز دوشنبه گذشته بر یک مسجد شیعیان در هرات را نیز بر عهده گرفت.

«کار خبرنگاری برای زنان در افغانستان مانند راه رفتن بر زمین های ماین گذاری شده است»

یکی از دختران خبرنگار در یک رادیوی محلی ولایت کندز
یکی از دختران خبرنگار در یک رادیوی محلی ولایت کندز

بخش زنان سازمان ملل متحد در افغانستان، در آستانه"روز جهانی آزادی مطبوعات" با اشاره به آزمون های موجود در برابر خبرنگاران زن در افغانستان، می گوید که این روز بار دیگر یادآوری می کند که زنان خبرنگار در افغانستان، هنوز هم از حقوق شان برخوردارند.

این اداره دیروز(چهارشنبه اول می) در شبکۀ اکس(تویتر سابق) از قول یک خبرنگار زن در افغانستان به نام عاطفه گفته که خبرنگاری در این کشور مانند راه رفتن بر زمین های ماین گذاری شده است.

بخش زنان سازمان ملل متحد امروز(دوم می) در یک پست دیگر در شبکۀ اکس(تویتر سابق) نوشته که در رادیوی زنان در غرب افغانستان، در زمینۀ توانمندسازی زنان و دختران، افزایش آگاهی و آموزش آنها از قدرت رادیو استفاده، می شود.

فردا، سوم ماه می از "روز جهانی آزادی مطبوعات" در جهان در حالی تجلیل می شود که از اگست ۲۰۲۱ که طالبان دوباره کنترل افغانستان را به دست گرفتند، فعالیت خبرنگاران و رسانه ها محدود شده، بسیاری از خبرنگاران کارهایشان را از دست داده اند و ده ها رسانه به دلیل مشکلات اقتصادی و سایر دشواری ها، تعطیل شده اند.

مرکز خبرنگاران افغانستان از افزایش محدودیت های طالبان بر کار رسانه ها ابراز نگرانی کرد

مرکز خبرنگاران افغانستان
مرکز خبرنگاران افغانستان

به مناسبت سوم می"روز جهانی آزادی رسانه ها" مرکز خبرنگاران افغانستان در مورد افزایش و تشدید محدودیت‌ها بر رسانه‌ها و خبرنگاران آزاد و ادامۀ دستگیری های گسترده خبرنگاران و کارمندان رسانه ای در افغانستان، ابراز نگرانی کرده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان امروز(دوم می) در ویب سایت رسمی خود، نتایج یافته‌هایش را در مورد وضعیت آزادی رسانه‌ها در افغانستان در یک سال اخیر، منتشر کرده است.

براساس این یافته‌ها، از برگشت دوبارۀ طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱ تا اکنون، حداقل ۱۷ دستورالعمل رسانه‌ای از سوی طالبان و بر خلاف قانون رسانه‌ها، صادر شده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان می گوید که در ۱۲ ماه گذشته(ماه می ۲۰۲۳ تا می ۲۰۲۴)‌، حداقل ۱۳۶ مورد نقض آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران را در افغانستان ثبت کرده که شامل ۷۲ مورد تهدید و ۶۴ رویداد دستگیری و توقیف خبرنگاران است که در مقایسه با ۲۱۳ رویداد ثبت شده در ‌سال گذشته، ( می ۲۰۲۲- می ۲۰۲۳)، ۷۷ مورد کمتر می باشد، اما در عوض در یکسال گذشته، اشکال دیگری از افزایش فشارها بر رسانه‌ها و خبرنگاران، از طریق تشدید محدودیت دسترسی به اطلاعات، نظارت قبل و بعد از نشر، نظارت فعالیت خبرنگاران در شبکه‌های اجتماعی و افزایش فشار اقتصادی بر آنها اجرا شده است.

فعالیت های بشری اوچا در افغانستان کاهش یافته است

مردم درمناطق مختلف افغانستان از کاهش کمک های بشری شکایت دارند
مردم درمناطق مختلف افغانستان از کاهش کمک های بشری شکایت دارند

اداره هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، اوچا می گوید که فعالیت های حیاتی بشری در افغانستان به دلیل کاهش زیاد بودجه محدود شده است.

اوچا به روز چهارشنبه (اول می) در شبکه ایکس، توییتر سابق پیام داد که اگرچه جنگ و خشونت در افغانستان کاهش یافته، باز هم مردم این کشور به شدت به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.

به گزارش اوچا، در سال ۲۰۲۴ در افغانستان، حدود ۲۳.۷ میلیون تن به کمک های اضطراری نیاز خواهند داشت.

به گفته این اداره، از سه میلیارد و شصت میلیون دالر درخواست برای نجات جان نیازمندان در افغانستان، تنها ۷.۸ درصد را دریافت کرده است.

اوچا هشدار هم داده که اگر کمک های کافی را دریافت نکند، افراد آسیب پذیر به ویژه زنان، کودکان و بزرگسالان در افغانستان با وضعیت دشواری روبرو خواهند شد.

برنامهٔ جهانی غذا هر روز برای بیش از ۷۰۰ هزار دختر و پسر در افغانستان مواد غذایی توزیع میکند

تعدادی از اطفال فقیر در کابل
تعدادی از اطفال فقیر در کابل

برنامه جهانی غذا می گوید که همه روزه برای بیش از ۷۰۰ هزار دختر و پسر در افغانستان وعده های غذایی قوی را فراهم می کند تا برای فعال ماندن و یاد گیری بیشتر آنها کمک شود.

بخش افغانستان این برنامه به روز چهارشنبه (اول می) در شبکه ایکس، تویتر سابق گفت که نباید هیچ کودکی گرسنه به مکتب برود.

برنامه جهانی غذا در حالی که صد ها هزار کودک در افغانستان از سوء تغذیه رنج می برند، گفته که شمار کودکان روبرو با این بیماری به حدود سه میلیون تن رسیده است.

مونا شیخ، رئیس اداره سوءتغذیه برنامه جهانی غذا در افغانستان گفته که آنها در جریان امسال، تنها یک میلیون و ۶۰۰ هزار کودک مبتلا به سوء تغذیه را در افغانستان تحت درمان قرار داده می توانند.

اتحادیه اروپا کمک ۱۵ میلیون دالری را به افغانستان اعلان کرد

 بیرق اتحادیه اروپا
بیرق اتحادیه اروپا

اتحادیه اروپا از کمک ۱۵ میلیون یورویی با افغانستان در بخش مبارزه با تغییرات اقلیمی و امداد رسانی به زنان آسیب پذیر خبر می دهد.

رافایلا لودیسی شارژدافیر این اتحادیه برای افغانستان به روز چهارشنبه (اول می) در شبکه ایکس، تویتر سابق نوشت که پیتریس اوستبَس Ustubs Peteris رئیس بخش آسیا، آسیای میانه، شرق میانه و حوزه پسیفیک اتحادیه اروپا، در سفرش به افغانستان، سند این کمک را امضا کرد.

به گفتۀ لودیسی، کمک ۱۵ میلیون یورو به هدف حمایت از جوامع محلی در افغانستان صورت می گیرد.

پیش از این اتحادیه اروپا گفته بود که پیامد های تغییرات اقلیمی در افغانستان، فقر و نیاز به مواد غذایی را افزایش می دهد زیرا به گفته اش، زنده گی ۷۶ در صد مردم در اینکشور متکی به زراعت است.

یک شرکت چینی برای سرمایه گذاری در تولید انرژی برق آفتابی در افغانستان علاقمندی نشان داد

بیرق چین
بیرق چین

وزارت آب و برق حکومت طالبان می گوید که یک شرکت چینی به سرمایه گذاری در افغانستان برای تولید ۱۰۰۰ میگاوات برق آفتابی تمایل نشان داده است.

بر اساس آژانس خبری باختر که تحت کنترول طالبان قرار دارد، مقامات شرکت چینی جی. ای. دی. آی (GEDI) امروز(اول می) در ملاقات با مولوی حمدالله زاهد معین وزارت آب و برق، برای سرمایه گذاری در تولید انرژی برق آفتابی ابراز آمادگی کرده اند.

بر اساس بررسی های انجام شده توسط جمهوری مخلوع، افغانستان از ظرفیت بلند تولید انرژی برق آفتابی برخوردار است، اما از نظر تولید انرژی برق، در بدترین وضعیت در منطقه قرار دارد و در حال حاضر 70 درصد برق خود را از کشورهای همسایه وارد می کند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG