لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۲ جوزا ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۵۵

افغانستان

سیاست های ادارهٔ بایدن در قبال افغانستان توسط یک کمیته کانگرس ایالات متحده بررسی شد

بیرق ایالات متحده در مقابل ساختمان کانگرس
بیرق ایالات متحده در مقابل ساختمان کانگرس

کمیته روابط خارجی مجلس نماینده گان امریکا، سیاست اداره جو بایدن رئیس جمهور آنکشور در افغانستان را پس از خروج نیرو های ایالات متحده به بررسی گرفت.

در این نشست که دیروز (۱۱ جنوری) برگزار شد، مایکل مک کال رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نماینده گان امریکا گفت که طالبان بیشتر از هر زمان دیگر از پول مالیه دهنده گان امریکا منفعت می برند.

او همچنان طالبان را تروریست خطاب کرد و افزود که طالبان، گروه های تروریستی به شمول شبکه القاعده را تمویل و تجهیز می کنند.

در این نشست، توماس ویست نماینده ویژه امریکا برای افغانستان از سوی برخی از اعضای کانگرس به خاطر کمک های مالی به افغانستان تحت حاکمیت طالبان مورد انتقاد قرار گرفت.

تا اکنون طالبان در این مورد چیزی نگفته اند اما ایالات متحده بار ها گفته است که کمک های ده ها میلیون دالری اش در اختیار طالبان قرار نمی گیرد بلکه به عنوان امداد رسانی بشری به اداره های کمک رسانی سپرده می شود.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

جام جهانی ۲۰ آورۀ کریکت، امروز به میزبانی امریکا و ویست اندیز آغاز می‌شود

بازی ۲۰ آوره جام جهانی امروز آغاز می‌شود.
بازی ۲۰ آوره جام جهانی امروز آغاز می‌شود.

شورای جهانی کریکت از آغاز جام جهانی کریکت ۲۰ آوره خبر داده است، این تورنمنت معتبر کریکت جهان از تاریخ ۱ جون «۱۲ جوزا» با اشتراک ۲۰ تیم کریکت قدرتمند جهان به میزبانی آمریکا و ویست اندیز آغاز می‌شود.
در نخستین روز این رقابت‌ها تیم ملی کریکت ایالات متحدۀ آمریکا مقابل کانادا رقابت می کند و ویست‌اندیز دیگر میزبا این جام در برابر تیم گینۀ جدید رقابت خواهد کرد.
در این دورۀ جام جهانی تیم‌ها در ۴ گروه پنج تیمی مقابل هم قرار می‌گیرند که در گروه "A" تیم‌های ملی کریکت هندوستان، پاکستان، آیرلند، کانادا و آمریکا همگروه هستند.

جدول گروه C رقابت‌ها که افغانستان هم در آن حضور دارد

گروه "C"
تیم ملی کریکت افغانستان
تیم ملی کریکت زیلاند نو
تیم ملی کریکت ویست اندیز
تیم ملی کریکت اوگاندا
تیم ملی کریکت گینۀ نو


در گروه "B" تیم‌های ملی کریکت انگلستان، آسترالیا، نامیبیا، سکاتلند و عمان با هم همگروه شده‌اند و اما در گروه سوم یا گروه "C" تیم ملی کریکت افغانستان با تیم‌های ملی کریکت زیلند جدید، ویست اندیز، اوگاندا و گینۀ جدید همگروه شده است که نخستین مسابقۀ افغانستان به تاریخ چهارم جون مصادف به پانزدهم جوزا ساعت پنج صبح به وقت کابل، در برابر تیم ملی کریکت اوگاندا برگزار می‌شود.
اما در گروه "D" تیم های ملی کریکت آفریقای جنوبی، سریلانکا، بنگله دیش، هالند و نیپال باهم هم‌گروه شده‌اند.
قابل یاد آوریست که جام جهانی کریکت از سال ۲۰۰۷ میلادی بدین سو هر دو سال یک بار برگزار می‌شود که انگلستان با دو قهرمانی در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۲۲ پر افتخار ترین تیم به شمار می‌رود، ویست اندیز نیز دو بار در جام جهانی ۲۰ آورۀ کریکت قهرمان شده است و اما تیم های ملی کریکت هندوستان، آسترالیا، سریلانکا و پاکستان تنها یک بار جام قهرمانی این رقابت‌ها را بدست آورده اند.

برنامه جام جهانی ۲۰ آوره ۲۰۲۴ برای افغانستان
۴ جونبازی پنجم مسابقات: افغانستان در برابر اوگاندا، گویانا؛ ساعت ۵:۰۰ صبح به وقت کابل
۸ جونبازی چهاردهم: زیلاند نو در برابر افغانستان، گویانا؛ ساعت ۴:۰۰ صبح به وقت کابل
۱۴ جونبازی بیست و نهم: افغانستان در برابر پاپوآ گینۀ نو، ترینیداد؛ ساعت ۵:۰۰ صبح به وقت کابل
۱۸ جونبازی چهلم: ویست اندیز در برابر افغانستان، سنت لوسیا؛ ساعت ۵:۰۰ صبح به وقت کابل


تیم ملی کریکت افغانستان از سال ۲۰۱۰ بدین‌سو در جام جهانی ۲۰ آورۀ کریکت حضور دارد که بهترین نتیجه آن به سال ۲۰۱۶ برمی‌گردد که موفق شد به جمع ده تیم برتر این رقابت‌ها راه یابد.
اما ملی پوشان کریکت افغانستان در مجموع شش‌بار حضورشان در جام جهانی ۲۰ آورۀ کریکت تا به حال موفق به بدست آوردن هفت پیروزی شده‌اند، ولی پانزده بار از حریفان خود مغلوب گردیده‌اند.
تیم ملی کریکت افغانستان که در سال ۲۰۲۳ در جام جهانی ۵۰ آورۀ کریکت پیروزی های تاریخی در مقابل تیم‌های بزرگ کریکت جهان داشت، انتظار می‌رود که این تیم در این دورۀ جام جهانی نیز عملکرد قابل قبول داشته باشد.

تیم‌های گروه‌ها در جام جهانی ۲۰ آورۀ کریکت
گروه "A"
هندوستانپاکستانآیرلندکاناداآمریکا
گروه "B"
انگلستانآسترالیانامیبیاسکاتلندعمان
گروه "C"
افغانستانزیلند جدیدویست اندیزاوگانداگینۀ نو
گروه "D"
آفریقای جنوبیسریلانکابنگله‌دیشهالندنیپال

زنان معترض افغان مخالفت خود را با حضور طالبان در نشست دوحه اعلام کردند

عکس نمادین؛ زنان معترض افغان از سازمان ملل خواستند تا مانع حضور طالبان در نشست دوحه شوند، زیرا به گفتۀ آنان، این گروه همچنان به نقض حقوق زنان و دختران در افغانستان ادامه می‌دهد.
عکس نمادین؛ زنان معترض افغان از سازمان ملل خواستند تا مانع حضور طالبان در نشست دوحه شوند، زیرا به گفتۀ آنان، این گروه همچنان به نقض حقوق زنان و دختران در افغانستان ادامه می‌دهد.

شماری از گروه‌های زنان معترض افغان مخالفت خود را با اشتراک نمایندگان طالبان در نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد اعلام کرده‌اند.

در اعلامیه‌های جداگانه‌ای از این گروه‌های معترض آمده که طالبان همچنان به نقض سیستماتیک حقوق زنان و دختران در افغانستان ادامه می‌دهند، بنابراین باید جلو اشتراک‌شان در نشست‌های بین‌المللی گرفته شود.

جنبش شنبه‌های ارغوانی، جنبش زنان دریچهٔ امید و شماری دیگر از فعالان زن با اشتراک طالبان در سومین نشست دوحه مخالفت کرده‌اند.

سازمان ملل متحد گفته است که نشست دو روزه در دوحهٔ قطر به رهبری آنتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد، در مورد افغانستان، به تاریخ ۳۰ جون برگزار خواهد شد.

ملل متحد از طالبان برای اشتراک در این نشست دعوت کرده است. طالبان گفته‌اند که ممکن است در بحث‌های اصلی این نشست شرکت کنند.

جان باختن ۲۰ زن و کودک درپی واژگون شدن یک قایق در ننگرهار

این رویداد در ولسوالی مهمنددره ولایت ننگرهار اتفاق افتاده است.
این رویداد در ولسوالی مهمنددره ولایت ننگرهار اتفاق افتاده است.

در پی واژگون شدن یک قایق حامل زنان و کودکان در منطقه باسول ولسوالی مهمنددرهٔ ولایت ننگرهار، ۲۰ تن جان باختند. خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان در شبکهٔ ایکس (توئیتر سابق) گزارش داده که این رویداد ساعت ۷:۳۰ صبح امروز اتفاق افتاده است.

به نوشتهٔ باختر، تا لحظهٔ نگارش این خبر، اجساد ۵ تن از زنان و کودکان از آب بیرون کشیده شده و اجساد ۱۵ تن دیگر هنوز درون آب هستند. مسئولان محلی گفته‌اند که تلاش‌ها برای بیرون کشیدن سایر اجساد از آب جریان دارد.

گفته می‌شود که ۲۵ نفر در این قایق سوار بودند، اما پس از واژگون شدن آن تنها ۵ نفر نجات یافته و ۲۰ نفر دیگر جان باختند.

جبهۀ آزادی ادعا کرد که دو سربازان طالبان را در کابل کشته است

کابل، افغانستان
کابل، افغانستان

گروه مخالف حکومت طالبان به نام «جبهه آزادی» ادعا کرده است که شب گذشته در کابل بر یک موتر طالبان حمله کرده دو سرباز طالبان را کشته و سه تن دیگر را مجروح کرده است.

این گروه در صفحه ایکس (توئیتر سابق) نوشته که این حمله در منطقۀ خیرخانه صورت گرفته ولی در اعلامیه توضیحات بیشتری داده نشده است.

رادیو آزادی این ادعا را به طور مستقل تائید کرده نمی‌تواند. در جنگ افغانستان طرف‌های درگیر در مورد کشتن و زخمی کردن افراد طرف مقابل زیاد ادعا می کنند ولی تائید این خبرها به‌خاطر مشکل دسترسی به حقایق کار دشواری است.

اعمار یک کلنیک صحی در ننگرهار با کمک اتحادیۀ اروپا

عکس نمادین، یک کلنیک ارائه خدمات صحی در افغانستان
عکس نمادین، یک کلنیک ارائه خدمات صحی در افغانستان

سازمان جهانی مهاجرت IOM در مورد اعمار یک کلنیک صحی در ننگرهار خبر داد. IOM دیروز در یک اعلامیه در صفحه ایکس (توئیتر سابق) نوشت که این کلنیک به کمک مالی اتحادیۀ اروپا ساخته شده که ۶۰ هزار خانواده قریۀ غازی به شمول پناه‌جویان برگشته از پاکستان از این کلنیک استفاده می کنند.

در اعلامیه همچنان آمده که در بنای سابق کلنیک روزانه ۴۰ تا ۵۰ بیمار درمان می‌شدند و با اعمار بنای نو روزانه در حدود ۱۵۰ بیمار می‌توانند به کلنیک مراجعه کنند.

سازمان صحی جهان WHO گفته است که سال جاری برای سیستم صحی افغانستان یک سال پر چالش خواهد بود.

به گفته این سازمان مشکلات اقتصادی و کم شدن سرمایه گذاری در بخش صحی در افغانستان جدیترین تهدید به سیستم صحی افغانستان خواهد بود.

قیرغیزستان و تاجکستان در سال ۲۰۲۵ میلادی صادرات برق را از طریق افغانستان به پاکستان آغاز می‌کنند

قیرغیزستان - نیروگاه های ملی، پروژه CASA 1000
قیرغیزستان - نیروگاه های ملی، پروژه CASA 1000

به اساس گزارش‌ها، وزارت انرژی قیرغیزستان برنامه‌ای را آماده ساخته که بر اساس آن، این کشور و تاجکستان در سال ۲۰۲۵ میلادی صادرات برق را از طریق افغانستان به پاکستان آغاز می کنند.

نظر به گزارش ویبسایت تایمز آسیای مرکزی این برنامه، بخشی از برنامه ملی انرژی قیرغیزستان تا سال ۲۰۳۵ است. قیرغیزستان تخمین می‌زند که تا خزان سال جاری از طریق پروژۀ کاسا یک هزار یک عشاریه ۲۵ میلیارد کیلوات برق به پاکستان صادر می‌کند.

کاسا یک هزار پروژه ارسال برق از آسیای مرکزی به آسیای جنوبی از طریق افغانستان می‌باشد.

در آغاز سال جاری قیرغیزستان با پاکستان و تاجکستان در مورد احیای این پروژه یک اعلامیه مشترک را امضا نمود.

وزیر دفاع روسیه: وضعیت افغانستان همچنان منبع بی‌ثباتی در منطقه است

اندری بلوسوف وزیر دفاع جدید روسیه
اندری بلوسوف وزیر دفاع جدید روسیه

اندری بلوسوف وزیر دفاع روسیه گفته است که وضعیت افغانستان همچنان منبع اصلی بی ثباتی در آسیای مرکزی است.

به گزارش خبرگزاری انترفاکس روسیه، بلوسوف در نشست شورای وزیران دفاع سازمان پیمان امنیت جمعی امروز همچنان گفت که تعدادی از گروه‌های افراطی در افغانستان جای پا باز کرده‌اند و می‌خواهند اندیشه‌های خود را به کشورهای همسایه گسترش دهند.

اندری بلوسوف در همین حال خواستار تقویت امنیت در مرز بین افغانستان و تاجیکستان شد.

هرچند، حکومت طالبان تعهد کرده است که به گروه‌های تندرو اجازه فعالیت را نمی‌دهد و از خاک افغانستان برعلیه هیچ کشوری استفاده نخواهد شد، اما در گذشته نیز کشورهای متعدد از موجودیت این گروه‌ها و تهدید احتمالی آن‌ها ابراز نگرانی کرده‌اند.

روز جهانی بدون تنباکو؛ «استفاده از سیگار، سالانه جان بیش از ۸ میلیون انسان را می‌گیرد»

سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده است.
سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده است.

امروز ۳۱ می «روز جهانی بدون تنباکو» است. شماری از استفاده کننده‌گان تنباکو در افغانستان می‌گویند به مشکلات صحی و اقتصادی روبه‌رو شده‌اند. در عین حال برخی از روان‌شناسان در مراکز درمانی اعتیاد در افغانستان هشدار می‌دهند که بیشتر افراد که از تنباکو استفاده کرده‌اند بعداً به مواد مخدر رو آورده اند.

سازمان ملل متحد می‌گوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در نتیجه استفاده از تنباکو جان های خود را از دست می‌دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین می‌روند.

احمد عُزیر ۳۵ ساله از ولایت لوگر و صدیق افغان ۲۹ ساله از کابل که هر دو بیش از یک دهه از سگرت استفاده کرده‌اند به رادیو آزادی گفتند:

"از سگرت روز یک‌ونیم تا دو قوطی استفاده می‌کنم، شُش و جگرم بسیار تکلیف دارد و در ضمن از این عمل که مدت ۱۴/۱۵ سال می‌شود دارم پشیمان هم هستم، داکتر که معاینه می‌کند می‌گوید که شش‌ها و جگرم را سگرت خراب کرده و دیگر استفاده نکنم، اما نمی‌شود که بدون استفاده از سگرت باشم."

"۱۳ سال می شود که سگرت می‌زنم، روزانه دو قوطی مصرف دارم که هر روز آن مبلغ ۸۰ افغانی هزینه دارد، همچنان سگرت سبب امراض مختلف در بدن می‌شود، اما بر اساس برخی مشکلات به سگرت کشیدن رو آورده ام."

داکتر سید میرآقا حسینی روان‌شناس در یک مرکز درمانی ترک اعتیاد در شهر کابل می‌گوید بیشتر افرادی‌که از استفاده تنباکو آغاز کرده‌اند به آن وابسته شده‌اند و سرنوشت‌شان با اعتیاد به مواد مخدر گره خورده است.

او به رادیو آزادی گفت، استفاده افراد از تنباکو اضرار مختلف جسمی، روانی و عاطفی و همچنان اقتصادی دارد:

"قدم‌های اولی اعتیاد استفاده از دخانیات مثل سگرت و تنباکو شروع می‌شود تا این‌که عمل آن‌ها بیشتر و سنگین‌تر می‌شود و تا که سرانجام به اعتیاد مواد مخدر وصل می‌شود. سگرت، تنباکو و نصوار می‌تواند باعث ایجاد سرطان‌های دهان، مری و معده شود و همچنان سبب ایجاد افسرده‌گی در نزد شخص شود، در عین حال از لحاظ اقتصادی یک ضربه بزرگ است."

سازمان ملل متحد تنباکو را بزرگترین عامل مرگ‌های قابل پیش‌گیری در جهان خوانده و به مناسبت «روز جهانی بدون تنباکو» می‌گوید که سالانه بیش از ۸ میلیون نفر در جهان در نتیجه استفاده از تنباکو جان‌های خود را از دست می دهند که ۱.۲ میلیون تن آنان به دلیل تنفس دود سگرت از محیط اطراف شان از بین می‌روند.

هیچ آمار دقیقی از مرگ و میر در افغانستان بر اثر استفاده از تنباکو وجود ندارد
هیچ آمار دقیقی از مرگ و میر در افغانستان بر اثر استفاده از تنباکو وجود ندارد

متخصصین صحت می‌گویند که استفاده از تنباکو می‌تواند بر هر عضو بدن تأثیرگذار باشد و اعتیاد به آن، احتمال مبتلا شدن مصرف کننده‌گان آن را به سرطان‌های مختلف، امراض قلبی، ناراحتی‌های تنفسی و مشکلات جگر افزایش دهد و همچنان سبب کاهش باروری و سقط جنین در نزد زنان شود.

در این حال یک آگاه امور اجتماعی و جوانان می‌گوید راه حل برای کاهش و از بین بردن استفاده از تنباکو بلند بردن سطح آگاهی مردم نسبت به ضرر های دخانیات است.

او که نخواست نام‌اش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت تبلیغات بر ضد استفاده از تنباکو می‌تواند از طریق مکاتب و مراکز عمومی، رسانه‌ها و از طریق نصب بنرها به اجرا گذاشته شود: "مسئولیت دولت، مردم و جامعه است که می‌شود از طریق شوراهای مردمی، مساجد و مکاتب به مردم آگاهی‌دهی شود، در باره اضرار تنباکو گفته شود تا مردم از آن آگاهی پیدا کنند و از استفاده تنباکو و این عمل دست بردارند."

شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان به سؤالات رادیو آزادی در مورد این‌که چه تعداد افراد در افغانستان از تنباکو استفاده می‌کنند و چه راه‌های برای جلوگیری از آن اتخاذ شده پاسخ نداد.

اما قانون جلوگیری استفاده از تنباکو در اماکن عمومی در افغانستان در سال ۱۳۹۲ خورشیدی تصویب شده که در آن آمده، هر کس از این قانون تخطی کند، ۳۰۰ افغانی جریمه خواهد شد و در عین زمان بر اساس این قانون ۵۰ درصد افزایش تعرفۀ گمرکی بر واردات سگرت وضع شده بود.

با آن‌هم سگرت در صدها دکان وسگرت فروشی‌های سیار کنار جاده در ولایت‌های مختلف افغانستان به فروش می‌رسد و استفاده کننده‌گان سگرت بدون توجه به ضررهای آن به خود و دیگران آن را خریداری کرده و در محلات مختلف دود می‌کنند.

«تنباکو» گیاهی است که برگ‌های خشک آن حاوی نیکوتین که یک ماده اعتیادآور است، می‌باشد.

بر اساس یافته‌های طبی، پس از کشیدن دود تنباکو، نیکوتین موجود در آن ظرف چند ثانیه وارد جریان خون شده و به مغز می‌رسد و سبب احساس لذت و انرژی می‌شود، اما اثر تولید شده سریعاً از بین رفته و باعث خستگی و کسالت فرد می‌شود و در این شرایط فرد استفاده کننده دوباره به همان احساس قبلی نیاز پیدا کرده و مجدداً اقدام به مصرف می‌کند.

سازمان صحی جهان در سال ۱۹۸۷ میلادی ۳۱ می را به‌عنوان « روز جهانی بدون تنباکو» برگزید.

هدف از آن جلب توجه نسبت به مصرف تنباکو و تأثیرات منفی آن بر سلامت انسان در نظر گرفته شده‌است.

یکی از اقداماتی‌که در «روز جهانی بدون تنباکو» انجام می‌شود این است که برای تشویق عدم استفاده از تنباکو از افراد خواسته می‌شود که در این روز برای ۲۴ ساعت از محصولات تنباکو استفاده نکنند.

حملات جدید روسیه با طیاره‌های بدون سرنشین و راکت به شهر کی‌یف

روسیه با راکت‌های اسکندر و پهپادهای بی‌سرنشین به کی‌یف حمله کرد؛ نیروی هوایی اوکراین می‌گویند که همه طباره‌های بدون سرنشین را سرنگون کردند.
روسیه با راکت‌های اسکندر و پهپادهای بی‌سرنشین به کی‌یف حمله کرد؛ نیروی هوایی اوکراین می‌گویند که همه طباره‌های بدون سرنشین را سرنگون کردند.

روسیه صبح امروز جمعه (۳۱ می) با راکت‌ها و طیاره‌های بی‌سرنشین به کی‌یف، پایتخت اوکراین، حمله کرد.

سرهی پوپکو، رئیس اداره نظامی کی‌یف، در حساب تلگرامش نوشت که بر اثر پرتاب راکت‌های نوع اسکندر و حمله طیاره‌های بی‌سرنشین روسی به منطقه هولو سیفسکی کی‌یف، یک ساختمان خالی از سکنه آتش گرفت.

پوپکو افزود که این حمله تلفات جانی نداشت و تمامی طیاره‌های بی‌سرنشین توسط نیروی هوایی اوکراین سرنگون شدند.

یما مقصودی فعال فرهنگی مقیم آلمان در کابل در بازداشت به‌سر می‌برد

یما مقصودی، فعال فرهنگی و اجتماعی ۷۳ سالۀ بازداشت شده توسط طالبان
یما مقصودی، فعال فرهنگی و اجتماعی ۷۳ سالۀ بازداشت شده توسط طالبان

یما مقصودی، فعال فرهنگی و اجتماعی ۷۳ ساله، به‌تازگی پس از ۴۰ سال زندگی در آلمان برای دیدار خانواده‌اش به کابل بازگشت. اما گزارش‌ها حاکی از آن است که او توسط طالبان دستگیر و زندانی شده است.

مقصودی که به‌خاطر فعالیت‌های فرهنگی و بشردوستانه‌اش موفق به کسب نشان «شایستگی حکومت فدرال آلمان» شده بود، اکنون در بند طالبان به‌سر می‌برد. نزدیکان او تأیید کرده‌اند که استخبارات طالبان مقصودی را ۱۳ روز پیش بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کرده است.

مقصودی شهروندی آلمان را هم دارد و در آن کشور در زمینه کمک به مهاجرین افغانی که وارد آلمان می‌شوند کار می‌کرد.

این فعال فرهنگی به بیماری شکر نیز مبتلاست که نگرانی‌ها درباره وضعیت سلامت او را افزایش می‌دهد. هنوز جزئیات بیشتری درباره علت بازداشت و محل نگهداری او در دسترس نیست.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG